Malva Adrell -

Ghana dag 4.

Emma, Bentil och Ben fixade skrivböcker och pennor inför utdelning senare.
 
Vi vaknade tidigt och åt standardfrukosten med nutellamackor och annanas innan vi gick direkt över till Meet Kate skolan, där vi varit tidigare. Denna gången skulle vi lära barnen att borsta tänderna. Det var första gången och både jag och Emma var lite förvirrade över vad vi egentligen skulle säga haha. Det visade sig i alla fall vara en supersnäll lärare som översatte vår engelska till deras dialekt och utvecklade allt vi sa, så det gick bra. De tog ut alla barnen till fotbollsplanen så satt de och vi stod i stekande sol. Jag pratade för det mesta, så det var bara Emma som fotade tyvärr.
 
Förvirringen när vi insåg att det faktiskt låg en ko på flaket! 
 
Ghanaaaa!
 
Next up var att vi skulle till byn Bobikuma igen för att lära barnen där att borsta tänderna. Så först åkte vi runt till lite olika projektplatser för kofi skulle fixa sager. Minns verkligen hur varmt det var och hur svetten rann haha. Här har jag och Emma lite lunch med annanas och.... nutellamackor!! Haha.
 
Här var vi då i bobikuma. Verkligen fattigaste stället jag varit på i mitt liv utan vatten, el och allt sånt. 
 
De, så som de flest i Ghana livnärde sig på kakao. Nu var alla lärare strejk och barnen inte i skolan, så de hjälpte till. I bakgrunden här ser man även en hel publik av barn (och Kofi) som stod och kollade på oss vita när vi fotade.
 
Så efter vi var klara med undervisningen som var översatt av Kofi så delade vi ut tandborstar, tandkräm, pennor och skrivblock.
 
 
Här nedan ser vi typ den härligaste bildserien från resan. En kille ville att Emma skulle fota honom och försökte få fram det utan att kunna språket alls. Så ser man sen hur Emma står och ser så nöjd ut över sina bilder haha.
 
 
På vår utställning kallade vi denna bilden för Damen så det har verkligen fastnat nu. Det första när vi kom till denna byn mötte hon oss genom att buga framför oss. Antar att det var för att vi var vita och hon skulle visa någon sorts respekt. Känns så fruktansvärt hemskt att hon har det intalat att vi skulle vara mer värda än henne.
 
Så när vi gick var det bara för dem att fortsätta med sina sysslor.
 
Vägen ut till Bobikuma, var lika rädd varje gång att vi skulle fastna. Det var mycket ormar där ute och blev man biten var man tvungen att komma till sjukhus snabbt. Problemet var att eftersom det är en så dålig väg kan de inte komma dit med ambulansen och de fick gå överallt. Därför hann alltså ingen till sjukhuset i tid och det var en vanlig dödsorsak.
 
Jag och Emma satt och väntade i bilen när några arbetare kom och hämtade oss för de ville bli fotade. Posar så fint haha.
 
Vår väldigt stora balkong eller veranda eller vad man ska kalla det, där vi satt många solnedgångar. Här sitter Emma och äter lite svenskt godis och pratar med någon hemma. 
 
Så sist men inte minst avslutade vi dagen med en film och somnade allihop. En bra dag i Ghana helt enkelt!
 

Kommentarer
Postat av: rebecca

hej! gud va fina bilder och shit va roligt det låter! jag vill verkligen vara med om något som detta! men jag vet inte hur jag ska gå tillväga! jag vill voluntärarbete i Afrika!! Jättekul att följa er på eran resa! Har du något bra sätt man kan ta sig till väga eller något inlägg där du berättar hur ni gjorde? tacksam för svar.

kram rebecca

Svar: Hej! Tak så mycket, det var verkligen helt underbart!! Jag tror varken jag eller Emma skrivit om hur allt egentligen hände och vi gick till väga, men jag kan skriva lite om detta i mitt nästa inlägg! :)
Kram!
Malva Adrell

2015-03-12 @ 18:59:32
URL: http://fettmedfoto.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback