Malva Adrell -

Ghana dag 5.

 
Bilder från Emma, för jag fotade inget haha.

Exakt utdrag från min resedagbok denna dagen, tyckte det var likte roligt haha: 
Även idag var det en kör som väckte oss, men det gjorde inte så mycket. Tanken var att det skulle vara en slapp hemmadag, men vi skulle gå tillbaka till skolan först och lära sista klassen borsta tänderna och tvätta händerna. Det gick bra i alla fall och vi gick dit helt själva utan Kofi! Ett av de minsta barnen är helt livrädd för oss dock, så de grät hela tiden.

De flesta behandlar oss verkligen annorlunda! Det värsta var nog när en tant i byn knäböjde inför oss. Annars stirrar bara det flesta eller servar oss lite extra. 

Sen vi kom hem har vi inte gjort så mycket, internet har inte funkat. Men vi har studsat en boll, hoppat hopprep och myst. Kofi var inte hemma så vi tog nutellamacka till lunch, men så när vi just skulle äta dem smsa han att han kommer hem om någon minut, så skulle han laga mat till oss. Så vi fick stressa som galningar haha. Väldigt roligt!

Efter att ha suttit ute på balkongen, ätit bilar och kollat på blixtar så åkte vi till en restaurang där jag och Emma skulle få smaka äkta stark ghanansk mat. Kofi, Bentil och en annan snubbe, som jag inte vet vad han heter men jag och Emma kallar slasken, följde med. Det var i Winneba (eller något sånt) så vi fick åka bil i typ 20 min. Slasken satt bak med emma och mig och han är väldigt sliskig, som de flesta killarna här, därav smeknamnet. 

Maten var i alla fall en hel fisk, stark sås, majsmjöldeg och lite ketchup. Fisken var god, men de andra var tveksamt! Det tog ca.1,5h att få maten så jag och Emma hade en del trevliga samtal i alla fall!

Sen trodde Kofi vi sa att Emma inte kunde svälja sitt pee (alltså kiss) men vi hade ju sagt pill, det var ju lite kul.

Vi åt i princip bara maten och sedan åkte vi hem, slappa lite och gick och la oss! Det tog sååå lång tid, även om vi inte åt så länge. Men imorgon bär det av till cape coast, det blir kul!

Senare denna dagen berättade Kofi att han mamma som jobbar på Meet Kate academy hade varit tvungen att köpa in dubbelt så mycket tandkräm nu för barnen skulle börja borsta tänderna två gånger om dagen! Och när de såg mig och emma igen började de sjunga alfabetet och visa hur man borstar. Auntie Emma! Haha, så kul att de lyssnat verkligen!


Vill ni läsa en lite mer vettig text kan ni kolla in Emmas inlägg!


Direkt solljus.

I lördags innan jag åte till jobbet tänkte jag att jag skulle utnyttja solen lite och fota. Fotar aldrig i direkt soljus annars, men ville så gärna uppskatta den och den blå himmeln. Körde på lite konstig redigering med endast för att jag kände för det.
 
Här har det varit lite dött det senaste, mestadels för att jag har jobbat hela tiden. Jobbade hela dagen lördag och söndag och sedan efter skolan i måndags. Igår hade jag väl inte någon bra ursäkt mer än att jag glömde haha. 
 
Annars går jag i skolan och lever som vanligt. Idag checkade jag av mitt formella engelskatal så det var skönt. Nu ska jag sitta inne och titta på PPL efter att ha varit utelåst i kylan i en halvtimme.

Adidas och volontärsresor.

Jag har köpt nya skor lite spontant på rean, lite fina tycker jag.
 
Så igår åkte jag in och jobbade extra på kvällen och ikväll är det fullt upp med. Först ska jag klippa mig (första gången på nästan ett år tror jag) och sedan ska jag in på en konsert i Göteborg. Blir prima skulle jag tro!
 
Jag fick en fråga om hur vi gick till för att åka till Ghana, hur vi hittade ett ställe att åka till osv. så jag tänkte ta upp det lite här! Det finns väldigt många volontärorganisationer här i Sverige som fixar allt åt en som man kan åka med, men det är dels dyrare och dels inte så bra alla gånger. Åker så, så brukar man ofta ge en summa till t.ex. barnhemmet man åker till och då har det hänt att barnhemmen inte bättrar sig för de pengarna eftersom de tjänar på att de kommer volontärer. De bättrar alltså inte på standarden efter att man givit dem pengar, för då skulle de inte komma några fler volontärer och de skulle sluta tjäna pengar. Dessutom ville ju vi ha lite mer frihet till att fota och inte ha någon som planerat hela våra dagar åt oss.
 
Vi kom alltså fram till att vi ville åka till en organisation som finns i landet och ta kontakt direkt med det. Så till nästa steg var google vår vän! Tror vi bara googlade typ barnhem i afrika eller något sånt haha. Vi hittade i alla fall ett barnhem som två svenskar byggt ett barnhem i Ghana och så, men de kunde tyvärr inte ta emot oss. Istället tipsade de oss om en kompis till dem som har en organisation, Kofi. Så vi mailade honom och han tog gärna emot oss! Så mailade vi fram och tillbaka, så hjälpte han oss med lite info och grejer så ett och ett halvt år senare drog vi dit!

Framtiden och snödroppar.

 Ännu mer fina snödroppar.
 
Idag hade vi framtididsdag i skolan. Det innebär helt enkelt att vi går på lite olika föreläsningar från högskolor, plugga utomlandsföretag, inspirerande personer och lite sånt. I år var det inte så mycket jag var taggad på, men det var kul ändå. Alltid kul med inspiration och man blir ju fruktansvärt taggad på att ta studenten nu! Det är just det där problemet att det kostar så galet mycket alltihop. Vi får helt enkelt se vart jag hamnar tillslut.

Connect Church @ Sticky Fingers.

 
Hade en riktigt bra kväll i söndags med mina vänner. Vi blev sammanlagt tolv stycken som drog dit så det var kul. Har ju faktiskt så galet bra vänner. Som tur var fick jag sovmorgon igår för att sedan jobba till 23 efter skolan. Brukar alltid vara död på måndagkvällar men igår så gick det faktiskt bra.
 
Nu har jag och mina kära klasskompisar tittat på Morran och Tobias, så är på väldigt bra humör i alla fall. Tisdagar är en väldigt lång och jobbig dag, men det ska nog lösa sig. Det är en dag imorgon också.

Slutprojekt i foto 2.

Foto Malva Adrell - Modell Annie Persson
 
Foto Malva Adrell - Modell Julia Rosenö
 
Foto Malva Adrell - Modell Frida Nyberg
 
Foto Malva Adrell - Modell Jennie Nyberg
 
Foto Malva Adrell - Modell Louise Persson
 
Foto Malva Adrell - Modell Joanna Hjalmarsson
 
Foto Malva Adrell - Modell Sandra Nyberg
 
Här ser ni alltså resultatet av mitt slutprojekt i tvåan. Har aldrig visar hur allt blev när det var klart, så tänkte att det kunde vara kul! 
 
Dagen har börjar riktigt bra! Har varit på möte i min lilla kyrka och det var superbra. Är så tacksam för min lilla församling! Så i eftermiddag ska jag och mina vänner åka till Göteborg först på kvällsmat hos Sandra och sedan på möte med Connect Church på Sticky Fingers. Det ska bli riktigt roligt att göra något annorlunda!

Ghana dag 4.

Emma, Bentil och Ben fixade skrivböcker och pennor inför utdelning senare.
 
Vi vaknade tidigt och åt standardfrukosten med nutellamackor och annanas innan vi gick direkt över till Meet Kate skolan, där vi varit tidigare. Denna gången skulle vi lära barnen att borsta tänderna. Det var första gången och både jag och Emma var lite förvirrade över vad vi egentligen skulle säga haha. Det visade sig i alla fall vara en supersnäll lärare som översatte vår engelska till deras dialekt och utvecklade allt vi sa, så det gick bra. De tog ut alla barnen till fotbollsplanen så satt de och vi stod i stekande sol. Jag pratade för det mesta, så det var bara Emma som fotade tyvärr.
 
Förvirringen när vi insåg att det faktiskt låg en ko på flaket! 
 
Ghanaaaa!
 
Next up var att vi skulle till byn Bobikuma igen för att lära barnen där att borsta tänderna. Så först åkte vi runt till lite olika projektplatser för kofi skulle fixa sager. Minns verkligen hur varmt det var och hur svetten rann haha. Här har jag och Emma lite lunch med annanas och.... nutellamackor!! Haha.
 
Här var vi då i bobikuma. Verkligen fattigaste stället jag varit på i mitt liv utan vatten, el och allt sånt. 
 
De, så som de flest i Ghana livnärde sig på kakao. Nu var alla lärare strejk och barnen inte i skolan, så de hjälpte till. I bakgrunden här ser man även en hel publik av barn (och Kofi) som stod och kollade på oss vita när vi fotade.
 
Så efter vi var klara med undervisningen som var översatt av Kofi så delade vi ut tandborstar, tandkräm, pennor och skrivblock.
 
 
Här nedan ser vi typ den härligaste bildserien från resan. En kille ville att Emma skulle fota honom och försökte få fram det utan att kunna språket alls. Så ser man sen hur Emma står och ser så nöjd ut över sina bilder haha.
 
 
På vår utställning kallade vi denna bilden för Damen så det har verkligen fastnat nu. Det första när vi kom till denna byn mötte hon oss genom att buga framför oss. Antar att det var för att vi var vita och hon skulle visa någon sorts respekt. Känns så fruktansvärt hemskt att hon har det intalat att vi skulle vara mer värda än henne.
 
Så när vi gick var det bara för dem att fortsätta med sina sysslor.
 
Vägen ut till Bobikuma, var lika rädd varje gång att vi skulle fastna. Det var mycket ormar där ute och blev man biten var man tvungen att komma till sjukhus snabbt. Problemet var att eftersom det är en så dålig väg kan de inte komma dit med ambulansen och de fick gå överallt. Därför hann alltså ingen till sjukhuset i tid och det var en vanlig dödsorsak.
 
Jag och Emma satt och väntade i bilen när några arbetare kom och hämtade oss för de ville bli fotade. Posar så fint haha.
 
Vår väldigt stora balkong eller veranda eller vad man ska kalla det, där vi satt många solnedgångar. Här sitter Emma och äter lite svenskt godis och pratar med någon hemma. 
 
Så sist men inte minst avslutade vi dagen med en film och somnade allihop. En bra dag i Ghana helt enkelt!
 

Solen.

Startade dagen regnig och kall och avslutade den i solen. Så galet bra. 
 
Annars är det ju fredag och det är inget jag kan klaga över! Ska bara jobba en snabbis imorgon annars är jag helt ledig och ska bara ta det lugnt. Har lite småplaner och en del grejer som ska fotas till mitt slutprojekt, annars så! 

Snödroppar.

Har sett hur många lagt upp bilder på blommor här och var på internet, så när jag kom hem igår var jag tvungen att gå förbi vårt snödroppsställe och kolla. Så hittade jag dessa fina! Var så förvånad, brukar alltid hinna gå ut och kolla flera gånger innan jag hittar några. 
 
Nu sitter jag på tåget och förbereder lite Ghanainlägg. Har varit en väldigt lugn dag idag med så det är skönt och slippa stressa hela tiden. Det känns verkligen att det börjar bli vår nu och det är ljust både när jag går till och från skolan. Gör verkligen stor skillnad på hur man mår.

Styling.


Foto Malva Adrell - Modell Louise Persson - MUAH Neda Zeidi
 
Här ser vi några bilder från en snöig dag i vintras. Vi har ett samarbete med frisörer i skolan, men jag fick aldrig ihop någon fotografering med min, så då kontaktade jag Neda istället! Jag och Neda har gått i samma klass till nian och nu går hon hår och makeup stylist, så det blev ännu bättre. Hon fick ganska fria händer så fotade jag mest!
 
Annars har jag haft en bra dag i skolan! Vi hade en kul engelskalektion med massa talövningar och sedan var vi på en dokumentär om Laleh, Jag är inte beredd att dö än. Kul med något annorlunda och en bra film! Sen har det varit så sjukt bra väder att man verkligen njutit!

Ghana dag 3.

Vid detta laget var vi fortfarande väldigt taggade på att fota precis allting runt oss och hade dessutom en väldigt händelserik dag, så här kommer ett superinlägg med massa bilder!

Utdrag från min egna resedagbok: Idag började vi med att göra frukost själva, vi sov inte så länge så vi hade gott om tid. Frukosten blev juice (väldigt god), vitt bröd och nutella, nyttigt! Vi skulle möta upp Kofis kusin Angela för att gå till marknaden kl.10, men hon kom en halvtimme sent. Ghana! Annars gick det bra på marknaden, det var massa folk, fisk, grönsaker och som vanligt försäljare med allt på huvudet. Det hela var som en slingrig gång med massa stånd och små hus. Lite sunkigt och högljutt men kul! Alla började prata med oss på twi och fanti även om vi är vita (de kallar oss även vitingar hela tiden!) som om vi skulle förstå. Sen om man säger något på engelska själv hänger de på bättre. Dock bryter de så att ibland fattar man inte. Angela kände en del på marknaden så det var därför vi gick med henne, så sa hon när vi fick fota och så. Många tog i oss och ville att vi skulle fota. 

 
Typiska Ghanaska stadsgatan. Väldigt mycket överallt helt enkelt. 
 
Här nedan kommer massa bilder från Meet Kate Foundation. Det är en privatskola som Angela jobbar på och Kofis mamma äger, så vi var där flera gånger. Först och främst är det då en skola, men de har även en barnhems-del som några amerikanare sponsrade. 
 
Ungefär här bytte jag och Emma kamera, så dessa bilderna har Emma fotat:
Sovstund, lite brutalt sådär.
Dessa barnen hade sett vita förut, men ville väldigt gärna kramas och vara med oss hela tiden. Så fina.
 
Så dricker man vatten i Ghana. I små plastpåsar, kom att gilla det allt mer efter ett tag faktiskt. Speciellt om man hade lyxen att få en kall. Dock förstörde det verkligen naturen då de låg påsar som dessa överallt verkligen!!
 
Såhär avslutade vi dagen, med ett besök på stranden, för att sedan träffa Kofis kompisar för första gången. Det var så galet fint och inte alls vad man tänker att man skulle få se. Dock var det slum bara några hundra meter bort och vattnet drog in mängder med sopor och grejer. Är fortfarande övertygad om att man skulle tjäna mängder på att starta hotell där för det finns i princip inga och är såå fint! 
 
På kvällen sedan hängde vi sedan med Kofi, Bentil och Bens kompisar, det var några trevliga och några lite mindre trevliga haha. Men efter att ha träffat dem i två veckor kan jag nu säga att de flesta faktiskt är ganska trevliga. Ben och Bentil går på universtetet och de hade något samarbete med ett tyskt universitet så det var massa tyskar där. Många ghananska killar är lite äckliga dock, eftersom de har lite annan kvinnosyn än oss. Sen när vi kom hem så hade vi även ett långt samtal jag, Emma, Kofi och Bentil och det var verkligen då vi insåg skillnaden mellan Sverige och Ghana. Vi får betalt för att gå i skolan och få gratis skolmat och datorer, medans de får betala för att gå dit och inte ens har skjuts.
 

Frukost.

Två olika frukostar från när jag hade lite mer tid på mig. Var så sjukt taggad pa att testa havregrynsgröt med jordnötssmör, men tog alldeles för mycket och det slutade med att det känndes som att äta en hel tallrik med jordnötssmör haha. 

Mamma och pappa.

En bild jag fotade till mamma och pappas tackkort någon gång i början av hösten. Tror inte jag publicerat bilden för den låg i utkast här på bloggen ;) Den har i alla fall prytt min bakgrundsbild här på datorn sedan dess så de flesta i min klass har nog sett den!
 
Hela helgen har bestått av jobb och där med ingen bloggning. Inte det roligaste, men lite kul är det allt. Har fullt upp med massa utbildningar så det är dessutom mycket variation nu! Har faktiskt haft några tillfällen i helgen då jag verkligen velat fota fina solnedgångar och spånt, men hade lånat ut min kamera till Emma. Well well, nu snart börjar min första och enda lektion för dagen och sedan är jag ledig. Jobbar alltid på måndag eftermiddag annars så det är extra skönt att vara ledig!