Malva Adrell -

Week 5 - Ade Ajala.

 
Måste nog säga att detta varit bästa veckan hittills. Ade Adjala kom och undervisade om Community Development and Conflict Resolution. Först och främst är detta en så cool person med så mycket erfarenhet. Han föddes i Nigeria och har rest och levt lite överallt (Predikat i alla världsdelar och varit i typ 65 länder om jag minns rätt!) och nu är han pastor i en kyrka i Denver där han bott de senaste 25 åren. Han är väldigt kulturellt medveten och vet precis hur han ska göra för att inte förolämpa någon samtidigt som det verkligen inte gick att förolämpa honom. 
 
Vi fick i alla fall lära oss om hur vi kan hjälpa andra speciellt i andra kulturer och göra det på ett effektivt och utan att förolämpa andra. Att vi inte kommer för att plantera vår kultur och världssyn utan för att komma som "kingdom bearers" - för att sprida Jesus namn och möta folks behov. Att möta människor där de är och komma under deras kultur. Leva som de gör och lära känna dem och deras språk innan vi försöker ändra något. Ingen kultur är fel eller rätt, de är bara olika. Vi fick även bra listor för hur vi kan gå till väga för att ära männsikorna vi möter och älska dem på bästa sätt, när de skadar att ge och när det är bra att ge osv. Det finns så mycket bra och viktigt att säga, men som alltid är det svårt att få med här!

Meagan's birthday.

I förrigår firade vi min vän som jag träffade i England, men som bor här.
 
Vi åkte till en väldigt cool restaurang och åt middag och firade Meagan. Så fin utsikt över centrala Denver! En liten reunion från när vi alla bodde tillsammans i England. Är så glad att jag har dem alla i närheten! 

A day in life.

Jag vaknar, gör mig i ordning och äter frukost. Sedan har vi "quite time" i en timme så jag sitter själv och för det mesta läser Bibeln och ber.
 
Vid 9 börjar vi med lovsång med hela basen och på onsdagar övergår detta även till förbön i smågrupper. Vi ber alla för olika länder och de olika delarna av samhället. Min grupp ber för flyktingar (inte en nation men verkligen folk som behöver bön) och denna veckan bad vi för media och kommunikation.
 
Fint kaffe -  jag dricker inte kaffe men tyckte det var så fint så slängde in den bilden också haha. Från basens eget kafé förresten!
 
Sen har vi lektion, denna veckan med bästa läraren hittills!
 
Och så lunch. Alltid väldigt amerikansk mat, men mycket sallad så det gör mig inget. (saknar bara svensk frukost!!)
 
Idag hade vi "study hall" istället för lektion på eftermiddagen så jag läste min bok. Och sov, ska jag erkänna.
 
Idag var lite annorlunda för i vanliga fall hade jag antagligen ätit middag efter detta och kanske målat, spelat spel eller så, men det är min vän Meagans födelsedag imorgon så vi drog ut på äventyr. Mer om det imorgon!

Week 4 - Lauren Bond.

 
Refugees and unreched people groups. Det är ämnet jag var mest taggad på innan eftersom jag alltid varit intresserad av det och vil jobba med det i framtiden. Jag vet dock inte om jag lärde mig några stora mängder nya saker, men allt litet är värdefullt också och det var verkligen en bra kick till att bli taggad igen. Mycket handlade om USA, hur det fungerar här, vad problemen är, folks fördomar, politik osv. vilket inte är extakt vad jag behöver veta men men. Bibeln säger så mycket om flyktingar och det är verkligen ett så stort problem! Det är 63,5 miljoner 'displaced people' (flyktingar inom sitt eget lands gränser) och 21,3 miljoner flyktingar just nu. Männsikor som är desperata för ett säkert ställe att leva på och har hopp om en ljus framtid. Ett bra citat; "It is a beautiful oppertunity to share, not a burden".

Malva 20 år!

Fick ett bamsepaket av min vän Sarah, ett fint brev av Madeline, en tårta av mina klasskompisar och massa andra fina grejer som jag inte har foton på!
 
Igår fyllde jag 20 år! Det var en bra dag, dock extremt känslosam. Men jag har några fina människor som gav mig saker och på kvällen gick vi ut på födelsedagssmoothies (laktosintollerant som jag är haha). Att vara här är utan tvekan det svåraste jag gjort i mitt liv, men tror verkligen att det är värt det i slutändan. 

Brev.

Några brev jag skickade härom veckan här och var över världen.
 
Jag har verkligen uppskattat min nya hobby sen jag kom hit. När det blir för mycket och överväldigande sätter jag mig ner och målar en kväll men en bra podcast på i hörlurarna. Sen brukar det oftast sluta med att jag skickar iväg alla målningar till folk i brev. Jag tycker det är så kul att få fina brev själv, så då är det så kul att skicka fina brev med.

Week 2 - Ryan Waalkes.

Tog aldrig något foto på läraren, men här är några fina växter som var precis utanför min dörr men bergen i bakgrunden. 
 
Veckans tema var God's Design for Family. Helt klart den hittills svåraste veckan, men jag måste ändå påstå att jag avslutade den med en helt ny bild av många olika orättvisor och med ett mer ödmjukt hjärta. Ämnen som äktenskap, sex och abort. Det var så svårt främst eftersom jag redan hade en åsikt i allt det, men utan att riktigt ha byggt den på något, och mitt mål är att faktiskt följa det Bibeln säger. Jag höll helt klart inte med om allt, men jag lärde mig så mycket nytt och nu återstår det att bearbeta allt och bilda mina egna åsikter. 
 
Boken vi läser är så bra och har även den utmanat mig så mycket. Den berättar så konkret om hur vi kan möta all fattigdom i världen på ett ödmjukt och hoppfullt sätt. Hur vi faktiskt kan göra skillnad istället för att göra små insattser för att få oss själva att må bra över att vi gör något och sen lämna människorna i ett ännu värre skick. Måste bara dela med mig av ett så bra citat! Från boken Possible av Stephan Bauman; 
 
“Is he not asking unsuspecting heroes, ragamuffins though we are, to join in his great project if we are only bold enough to try, courageous enough to be honest, tenacious enough to walk a long line, and humble enough to create heroes in others rather than seeking the fame ourselves” 

Electric Mountain Lodge.

En vecka uppe i bergen men bara min lilla klass.
 
Nu är jag tillbaka till civiliasationen efter en vecka utan någon kontakt med omvärlden! Det har varit en väldigt mysig och bra vecka! Dock hade vi undervisning och den var sååå utmanande, men mer om det i mitt officiella vecko-inlägg. 
 
Jag är ständigt kluven mellan att det är så intressant och bra men så så jobbigt och mycket hemlängtan. Jag vet egentligen inte varför för jag gör verkligen så många roliga och bra saker, men det känns bara inte som hemma här, inte alls på samma sätt som England.

Min lilla hörna.

Min säng och boken vi läser för tillfället.
 
Hur mysig har inte min lilla hörna blivit? Jag delar rum med fem andra tjejer och detta är alltså allt eget utrymme jag har haha. Av någon dum anledning tog jag inte med några foton så det har tagit ett tag att få det hemtrevligt. Dock har jag fortfarnade plats för mer så vi får se vad jag hittar på! Det är lite en blandning av grejer min vän Liv har skickat och lite jag gjort. Och så en liten ljusslinga!
 
Och så var det boken! Har precis börjat läsa men den är verkligen bra så det rekommenderas!

Week 2 - Molly Hardwick.

En fin liten selfie som jag snodde från Mollys facebook på vår klass.
 
Ethical living och ethical fashion var temat på denna veckan och det var varit så bra!! Det var extremt utmanande om hur vi lever och hur det påverkar resten av världen. Det var verkligen ögonöppnande för hur stort problemet verkligen är och hur illa förhållandena är för t.ex. textilarbetarna som gör våra kläder. (Bara 2% av arbetarna av de stora klädesföretagen får levnadslöner, hur sjukt är inte det?!) Vi lärde oss även mycket om hur textil- och sexindustrin hänger ihop och hur det egentligen bara handlar om människohandel.
 
Som tur är fick vi även lära oss om hur vi kan göra skillnad och hur både stort och smått verkligen är viktigt! Det finns så många bra initiativ där speciellt kvinnor runt om i världen blir uppmuntrade och givna ansvar till att själva klara av saker och bygga upp samhället. Det är så coolt. Och fairtrade och ekologiskt är så så viktigt mina vänner!! Det gör verkligen skillnad i möjligheten för ett bättre liv för så många! 
 
Åh jag vill bara berätta allt, det är så viktigt och det känns så bra att jag faktiskt är här och får lära mig!

Driving through the mountains.

Så var det det där med hur fint det är här.
 
Denna veckan handlar alltså om Ethical Living. Det är såå intressant och konfronterande. Man blir mer och mer deprimerad över världen vi lever i. Förvänta er ett inlägg med obekväm statistik och fakta om klädesbranchen haha. Men Gud är god och det är så många bra männsikor också.

Maroon bells.

 HUR FINT ÄR INTE COLORADO?!
 
Vi åkte bil i sju timmar på samma dag för att ta oss till Aspen och Maroon bells. Det var dock så värt det och hela bilfärden var genom bergen så vi bara njöt. 
 
Nu är det måndag morgon och väntar gör en ny vecka av undervisning. Denna veckan är det "Ethical living" och mycket prat om klädbranchen. Förväntar mig verkligen att känna mig skyldig, men det är ju så viktigt så det ska bli intressant att se hennes synvinkel. Vi får se helt enkelt!

Kym's birthday.

Jag fick tillbringa hela helgen med mina gamla DTS vänner från England (de bor i USA allihop). 
 
I lördags var det Kyms fördelsedag och vi firade med att shoppa, äta finmiddag, spela spel och på kvällen åka till en ny pumpking patch - men denna gången för att gå på en scaremaze alltså man gick i en labyrint i majsfälten i mörkret och så kom det massa zoombies och skrämde än. Sen fick vi skjuta paintball på dem. Det var faktiskt väldigt kul men inte allt för läskigt alla gånger.