Malva Adrell -

Week 1 - Peter Warren.

Första veckans undervisning var alltså 'God, Satan and the Issue of Suffering' som basens grundare Peter Warren undervisade.
 
Denna veckan var lite kortare så vi är redan klara med undervisningen och det har varit såå så bra! Han gick alltså igenom sju orsaker till lidande i världen när Gud fortfarande är god och rättvis. Väldigt teologiskt och så så ögonöppnande!! 
 
Det var så coolt att se att det faktiskt är så mycket mer nyanserat än att det bara är Gud eller Djävulens fel. Det kan även vara t.ex. människans egna beslut att göra något och då kommer det konsikvenser. Ja det är som sagt sju mycket mer komplexa anledningar, men det krävs att någon förklarar tydligt för att man ska förstå så det tar jag inte här. Jag är i vilket fall så glad att vi fick denna grunden för resten av skolans undervisning, vi kan inte skylla på Gud för all denna orättvisa i världen. 
 
"Suffering is the price that had to be payed for love and freedom to excist at all". C.S. Lewis
"Freedom without choice is like a square circle".
"A God that values lover over control is to me a greater God". Peter Warren

God, Satan and the Issue of Suffering.

Vi har fyra böcker vi ska läsa, men jag klagar inte! Först och främst är böckerna bra och sen att få sitta vid denna lilla sjön som är precis utanför basen är inte fy skam. 
 
Nu har första veckan av undervisning börjat och det är så bra!! Veckans ämne är alltså God, Satan and the Issue of Suffering. Idag pratade vi om "If God is just and kind, why is there suffering in the world he created?". Det är så intressant och bra, men mer om vad jag lärt mig tänker jag att jag tar i en sammanfattning i slutet av veckan. 

The mountains.

En fantastisk hike i Eldorado springs national park!
 
Söndag har för mig inneburit att göra frukost, gå på söndagsgudstjänst, en hajk med min kära Hannah och sedan göra middag. Lite småstressigt, men kan vi verkligen diskutera hur sjukt fint det är i bergen?! Jag är så glad att vi äntligen kom iväg. Det kommer lätt bli en helg tradition.
 
Basen ligger bara 20 min från bergen och 20 min från centrala Denver, vilket verkligen är najs! Har jag förresten pratat om att Arvada (i Denver) är mer än 1,5km över havet! Det betyder att det är väldigt torrt, det är lite svårare att andas och man måste dricka maaassa vatten annars blir man höjdsjuk. Jag har inte märkt av det så mycket än dock, men jag dricker mycket mer än hemma och använder mer bodylotion haha.
 

Pumpkin patch.

Vi fick äran är att åka till en pumpkin patch!
 
Igår fick jag verkligen vara amerikansk och plocka en egen pupma och gå i en "corn maze" - labyrint av majs. Det var kul och mysigt, men så extreeemt varmt!! Har varit ca 30°C varje dag sen jag kom hit! Men idag var det lite svalare. Så det hela slutade med att vi satt i skuggan och spelade kort.
 
Vi har så kallade work dutys i YWAM, oavsätt vad man gör på basen. Det kan vara allt från att laga mat, klippa gräset eller passa barn och min är "Weekends" Så jag är ledig under tiden då alla andra jobbar på veckodagarna men jobbar varannan helg i köket. Gör frukost, middag , diskar och städar köket. Det är lite tråkigt att missa helgtid men det går bra! Ska bli skönt att få pluggtid på vardagarna. Såå det är vad jag har gjort idag men jag har även träffat en tjej som var staff i Harpenden, Hannah. Såg på snapchat att hon var i Denver så vi var tvugna att passa på! Så kul att känna folk överallt i världen. Och så ikväll var jag på jakt efter ett par tofflor, men hittade inte ett par! - det är tydligen mer av en sommargrej här men jag vill bara ha vanliga innetofflor. Ogillar verkligen att ha på mig skor inomhus.

Vad jag egentligen sysslar med.

Beachvolley tills det blir mörkt, pyssel och prat i cafét och sen en sväng till mataffären sent på kvällen. 
 
Jag börjar komma in i saker och ting och lära känna min lilla klass. Vi har fortsatt med massa introduktion och alla har berättat lite om sin historia och varför de är här. Är så taggad på att börja med riktiga lektioner nu.
 
För er som inte vet vad YWAM är kan jag ju berätta att det är en stor organisation som finns i över 190 länder (mer än 1200 baser) och jobbar för att lära känna Gud och göra honom känd. Man börjar alltid med att göra en DTS (lärljungaskola) med tre månaders lektioner och tre månader praktik - vilket jag gjorde i England och Grekland förra året. Sedan finns det hur många möjligheter som helst antingen genom att komma och jobba på en av baserna som lärare, i kommunikation, som vaktmästare eller nästan vad som. Elller så gör man som mig och kommer tillbaka och går en Secondary School, och det finns i alla olika ämnen det med; media, ekonomi, ledarskap osv. Min kurs är helt enkelt School of Social Justice (SSJ) vilket handlar om alla orättvisor i världen, vad Guds syn är på det och vad vi är kallade till att göra. Och alla skolor/kurser är en del av University of the Nations.

En ny säsong.

Har inte velat dra upp kameran i ansiktet på alla nya människor så har nästan inga bilder. Här är i alla fall några bilder från ikväll, lite beach och sen en "social".
 
Jag är i Denver! Woho! Nej men det är bra faktiskt, det är verkligen mycket nu så jag vet inte ens var jag ska börja. Min resa gick bra och jag mådde inte allt för dåligt, det var mest tråkigt. Sen när jag kom hit träffade jag mina två vänner som jag lärde känna i England. En ska gå en annan kurs här på basen och en bor i Denver så det är kul! 
 
Hittills har vi bara haft massa information och lärakänna-grejer. Min klass består av 10 tjejer och 2 killar i min ålder - alla från USA och sen är det jag haha. Så det blir spännande. Det är dock två andra kurser som pågår samtidigt på basen så finns en del annat folk med (nästan bara amerikaner ändå). Vi har gått igenom en del av vad vi ska plugga och det verkar bli väldigt intensivt med mycket plugg och svåra ämnen, men det är ju ändå därför jag är här. Mer om det när vi verkligen börjar, för det blir så mycket att skriva här. 
 
Det finns så mycket att säga om USA och Denver och allt, men nu måste jag sova så det får bli en annan gång. Hejsvejs.

En sista dag i Sverige.

Prommenad med kantareller (ser ni dem på bilden?) och massa packning.
 
Vad gör man inte en sista dag i Sverige om går på en skogsprommenad med sin pappa? Och packar såklart, men det är ju tyvärr inte lika kul. Är ju sjukt att jag ska åka till USA i tre månader imorgon?! Har verkligen inte fattat att det är lång tid eftersom det inte alls är sex månader som förra gången. Har inte hunnit oroa mig för själva skolan och allt heller eftersom jag inte tycker om att resa (åksjuka...) och oroagt mig så för det, så jag vet inte riktigt vad som händer här egentligen haha.

Min nya hobby.

 
Här är min nya hobby! Jag har alltid tyckt det varit lite kul, men inte riktigt haft tid och ork, men så nu det senaste har jag börat texta och måla och lite så. Det mesta har jag nog skickat iväg till folk när jag skrivit brev (vilket jag också gör mycket nu för tiden när jag har mycket kompisar långt bort). Jag är ju inget proffs än, men kul är det och jag blir bättre och bättre.

Picknick i septembersolen.

Hur sjukt är det inte att det är 30° ute i september?!
 
Så idag har jag sagt hejdå till Emma. Vi hade en mysig picknick på klipporna vid sjön, så det var faktiskt väldigt trevligt även om det var ett hejdå. Till och med änderna ville vad med och fika.
 
Nu ska jag umgås med min syster såhär innan jag åker. Hejsvejs.

Värdmiddag.

En bättre onsdagskväll.
 
På tal om bröllop hade vi idag en väldigt trevlig värdmiddag men värdarnas från Rosenös bröllop. Åt god mat, pratade och kollade på bröllopsfoton. Annars har jag bara tagit det lugnt idag. Sovit, fikat med mamma, köpt några grejer och så. Börjar tröttna på att bara försöka få tiden att gå nu. Så mycket dötid. 

Julia & Johannes Rosenö.

Den 20 Augusti 2016 gifte sig två av mina favoriter och jag fick äran att fota lite på förmiddagen och kvällen.
 
Här kommer det en fotobomb som man skulle säga på bloggspråk. Mina bästisar gifte sig alltså för snart en månad sen och alltså vilken dag det var!! Jag fick äran att vara tärna, värd och fotograf så det var helt klart en dag med fullt upp, men så så värt det! Jag fotade lite i början och slutet och annars fotade min kära kompanjon Emma, så jag kunde njuta lite också. Det var ett så maxat bröllop med allt från en fantastisk vigsel till tivoli, amerikanskt och ringdans. Något man kan leva på så länge!

En vecka hemma.

Lite brödbak och fina vänner. 
 
Så jag är alltså ledig nu i en vecka efter jag slutat jobba och det är väldigt trevligt måste jag säga! Jag har städat huset, bakat massa bröd, varit på långprommenader och umgåts med mina vänner. Idag hade jag en sista bönegrupp med dessa tre + Louise vilket även det var väldigt bra! Det är en så go grej att kunna träffas och diskutera tro och livet lite då och då.

En dag hos Rosenös.

Jag var så taggad på att börja blogga, men efter att ha tagit dessa bilder under dagen tog mitt kamerabatteri slut och jag hann aldrig fota vår fina kräftskiva vi hade på kvällen.
 
Julia och Johannes har gift sig (kommer bilder på det) och flyttat in i stan! Så nu hänger jag där mest hela tiden och igår var en av dem dagarna. Jag och Julia bakade lite bröd och hängde mest hela dagen och sen på kvällen kom som sagt lite annat folk över så åt vi massa räkor och gott. Sen utmanade jag min fruktansvärda träningsvärk och vi gick och spelade shuffleboard, vilket verkligen var roligare än jag trott! 

Sommaren är över.

Uppe vid släktens stuga i Värmland.
 
Efter att min dator crashat i några veckor och jag varit fullbelamrad av både vanligt jobb och fotojobb hamnade bloggen åt sidan ännu en gång. Men nu kör vi igen! Lite då och då i alla fall.
 
I sommar har jag jobbat på ett asylboende här i Alingsås för ensamkommande flyktingar och trivts så bra! Men nu har jag bara tre dar kvar för i höst åker jag iväg igen. Denna gång till USA och YWAM Denver. Där ska jag göra en kurs på tre månader som heter School of Social Justice. Jag vet ännu inte riktigt vad detta kommer innebära men det löser sig tänker jag! Först ska jag njuta en sista vecka av att vara hemma.